Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Лилия Мустакова загърбила лекарската професия, за да стане тв водеща

0

Първият ефир на новинарката на Нова тв бил провал, мислела за живот в Англия

Лилия Мустакова, за която стана ясно наскоро, че е била включена във фалшива реклама на хранителна добавка за диабетици, загърбила лекарската професия на времето, за да е журналист. Красивата водеща на новините на Нова тв, чийто глас бил обработен за измамата чрез изкуствен интелект, заедно с този на еднокринолога проф. Цветелина Танкова, днес можеше да е признат и уважаван лекар, при това потомствен. Такова бъдеще й предричали в семейството й. И по-специално кариера в алергологията – специалността на баща й д-р Тихомир Мустаков.

Затова той бил малко разочарован, когато избрала да е журналист, а не лекар, каквито са още майка й, баба й и дядо й, както и други в рода им. В крайна сметка д-р Мустаков приел избора на дъщеря си. Съпругата му – дългогодишен педиатър, също я окуражила да следва мечтите си. „И двамата винаги са ме подкрепяли и са се радвали на успехите и развитието ми. И мисля, че вече и двамата осъзнават, че съм направила по-добрия избор от медицината”, признава Лилия Мустакова.

Тя завършва с отличие бакалавър „Журналистика” и магистър „Медиен мениджмънт” в Университета Уестминстър в Лондон, Англия и през 2016 г. се връща в България, макар първоначалните й планове да са други. Още когато заминава да учи в Англия, Лилия възнамерява да остане и да гради кариера там. Променя решението си покрай Брекзит, когато във Великобритания започват да се появяват настроения срещу емигрантите и по-специално към хора, дошли от България и Румъния. „Изведнъж се сблъсках с омраза, което до този момент не ми се беше случвало. Реших, че ми е време да си дойда у нас”, споделя с тъга днешната тв водеща.

Лилия се връща без никакъв план, тъй като никога не е работила в родината си. Въпреки липсата на опит и стратегия какви стъпки да предприеме в професията, тя бързо се ориентира.

Първата й работа е като международен редактор в „По света и у нас” по БНТ. Изборът й на позиция не е случаен. Лилия Мустакова била най-подготвена за нея, тъй като, заради дългото си отсъствие, изпуснала дълъг период, в който да следи какво се случва в страната. Затова пък била детайлно запозната със световните събития, включително Брекзит.

Младата журналистката бързо се утвърждава като професионалист, макар че първият й ефир бил пълен провал. Тогава тя вече работела в телевизия „България он Еър”. Предложили й да влезе в студиото на новините и да говори за САЩ и Северна Корея. Влизайки в студиото, Лилия страхотно се притеснила и изявата й съвсем не била на нивото, на което искала. Това фиаско не сломило журналистката, дори напротив. Тъй като е човек, който иска да се развива, а и не можела да се примири с провала, започнала да търси възможност за втори шанс. Шефовете й гласували доверие и Лилия се справила блестящо при следващото си включване на живо. Не след дълго дошло предложението да направи проби за водещ.

През 2018 г. Лилия става едно от лицата на новините по „България он Еър”. Продължава да работи и като международен редактор. Отразява различни световни събития, сред които действията на терористичната групировка „Ислямска държава”, политическата ситуация в САЩ и Брекзит. През март 2020 г. младата журналистка се присъединява към екипа на Нова тв. Миналата година Лилия, която е запален футболен фен, водеше с Ясен Деянов предаването „Като за световно”, посветено на Световното първенство по футбол в Катар.

Лилия Мустакова няма специфични ритуали преди ефир. Единствено си поема дълбоко въздух преди да застане пред камера, защото сърцето й започва да подскача от вълнение. Зрителите на Нова тв вероятно са забелязали, че Лилия почти винаги води новините с колие с жар птица. Самата тя не е коментирала дали й е талисман или просто много си го харесва и затова почти не го сменя с друго.

От натовареното си ежедневие Лилия Мустакова разпуска с книги, филми и изненадващо – с компютърни игри. С приятели са си направили и група, за да играят популярната ролева игра „Dungeons and Dragons”, в която участниците се впускат в невероятни приключения из лабиринти, търсят съкровища и се борят с чудовища. „Аз съм си домошар. Обичам да съм си у дома, да прекарвам време с близките ми, с приятелите ми”, казва Лилия Мустакова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече