Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Успя! Мика Стоичкова надви депресия, ето кой й помогна

0

Мика Стоичкова, която се върна в България с дъщеря си Миа през септември 2020 г., е успяла да се пребори с тежка следродилна депресия. По-голямата наследница на Камата смята, че много жени преминават през същите трудности, но или не споделят открито, или в обществото не е прието да се говори за този етап от майчинството. Мика смята, че трябва да се говори повече за следродилната депресия, която е съществен проблем на жените по света.

„Аз имах тежка такава и смятам, че е важно да го споделя. Когато имаш нужда от помощ, трябва да го казваш открито”, сподели Мика. Тя посещавала психолог, за да се справи със следродилната депресия, а след като с бившия й мъж Айкут се разделили, ходели заедно на консултации. Искали да са сигурни, че разлъката им няма да се отрази по никакъв начин на дъщеря им Миа, която е вече на 5 години. Днес Мика се чувства добре и се е съсредоточила върху бизнес проектите си.

„Не ми беше никак лесно. Непрекъснато плачех, чувствах се объркана и емоционално изтошена, въобразявах си, че съм ужасна майка, че ще се проваля напълно като родител”, признава Мика за следродилната депресия. Тя все още има притеснения дали дъщеря й Миа е добре, дали прави всичко по най-добрия за нея начин. Може би се чувства така, защото й се е отдала изцяло. Едва сега, когато дъщеря й вече е на 5 годинки, Мика е готова да започне да живее отново за себе си. Връща се и желанието й да се забавлява с приятели, да пътува. Да си майка, споделя Мика, е едновременно трудно и прекрасно.

„Преди да сме родители, ние сме отделни личности. За да е добре дъщеря ми, трябва да съм добре аз”, казва Мика. Трябвали й цели 5 години, за да го осъзнае. Затова и малко след като премести в Маями и стана майка, Мика се отдръпнала от медийното внимание. Искала да се фокусира върху майчинството. Тя кърмила година и половина, което в един момент сякаш лекувало депресията й. „Връзката, която създавах с детето си чрез кърменето, беше магическа. Просто исках да си го преживя”, споделя Мика.

Периодът, в който тя се справяла със следродилната депресия, бил последван от раздялата с бащата на дъщеря й, а после и от пандемията от Ковид-19. Мика, която посещавала психолог за следродилната депресия, започнала да ходи на консултации с Айкут, след раздялата им, за да им помогне и да ги напътства как да постъпят по отношение на дъщеря им. „Детето ни ще задава въпроси. Дъщеря ни знае, че дори и да не сме заедно, сме семейство и винаги ще се обичаме тримата. Мама и тати са приятели и всичко си казват”, споделя Мика. Тя е щастлива, че с бащата на Миа са в прекрасни отношения. Чуват се постоянно и правят всичко за дъщеря си. Благодарна е за тези отношения. Двамата са и единни като родители. Взаимно уважават решенията си и се съобразяват с тях.

Пандемията също била сериозно изпитание за семейството. Всичко в Маями затворило, не можели даже да се разхождат по улиците и парковете. Мика пазарувала абсолютно всичко онлайн. Не виждала родителите си почти година, макар че живеят на една улица. Дъщеря й Миа не се чувствала добре. Баща й Айкут, който е от България, но още като дете емигрира със семейството си в САЩ, предложил да се прибере в родината с дъщеря им, докато Мика си организира нещата в Маями и подготви връщането си в родината. След два-три месеца Мика се прибрала.

Промяната им се отразила добре. В Маями, освен бащата на Миа, нямало кой друг да й помага, а в България Мика има доста роднини и баби. Записала Миа на детска градина. Момиченцето много харесало забавачницата още от първия ден и се чувствала щастлива там. Междувременно Мика се запознала с човек, който й предложил инвестиция в бизнеса с водка. И тя се замислила защо да не направят българска крафт водка – мека, блага, приятна. И го направила. Даже мъжете, които по-късно опитвали алкохолната напитка, казвали, че е отлична. По проекта Мика работи с бизнес партньорката си Венета Джоголанова, която също е майка и има две деца. Мика, разбира се, не разбира нищо от водка, но пък с партньорката й намерили правилните хора. Шест месеца работили с технолози и крайният резултат е изключително качествена водка, горда е Мика. Всички ресурси за производството са български, като източникът на водата за водката им се намира в подножието на връх Вихрен.

Мика е доста ангажирана и със спортната марка с инициалите на татко й Христо Стоичков. Подготвят нова колекция, която ще включва ежедневни дрехи, ризи, панталони и пуловери. Наскоро пък в партньорство с българско издателство създали детската книга „Историята на Стоичков за деца”. Не е написана като биография. Историята е представена чрез стихове на Любомир Николов. Идеята е да се предаде посланието как да не се отказваш и да следваш мечтите си, пише „Уикенд“.

И Мика Стоичкова следва своите. Винаги е искала да бъде независима и ето, че го постигна. Много се гордее с бизнес проектите си, чувства се пълноценно. „От малка съм искала сама да се оправям, да имам проекти, да творя нещо. Не искам да чакам наготово. Не искам да си представям, че мога да бъда зависима от мъж. За родители да не говорим”, споделя Мика Стоичкова. Тя иска да е независима, за да осигури на дъщеря си Миа добър старт и свобода също да следва мечтите си. Мика смята, че трябва да се дава възможност на децата сами да правят изборите си, както нейните родители са й предоставили такава. Миа е родена в САЩ, но дали ще се върне да живее там, ще бъде нейно решение. Тя ще прецени и какво да учи, къде и всичко останало. Мика иска да може да даде възможност на дъщеря си да пътува, да расте като човек на света.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече