Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Майката на Азис го завела на уролог, когато научила за ориентацията му

0

„Той прегледа мъжкото ми достойнство и каза: „Булка, нищо му няма! Не е обратен!”, разкрива кралят на фолка във филм на немската телевизия „3 SAT”

Гергина, майката на Азис, го завела на уролог като тийнейджър, щом разбрала за сексуалната му ориентация. Това разкри Кралят на попфолка в документалния филм „Queer Balkan” на немската телевизия „3 SAT”, който се появи с български субтитри в интернет, благодарение на фондация в подкрепа на ЛГБТИ младежи и техните родители. Във филма се разказва за куиър културата в три държави – Сърбия, България и Босна и Херцеговина. Разказът за България тече през погледа на няколко личности, сред които е Азис.

„Знае как се чувстват младите хора в държава, в която православната църква и мачизмът оформят ценностната система”, коментира глас зад кадър, след което хитовият изпълнител споделя: „Тогава майка ми реши да ме заведе на уролог. Той прегледа мъжкото ми достойнство и после компетентно отсъди: „Булка, нищо му няма! Не е обратен!”.
След това Азис сподели, че му е било изключително трудно, изпитвал страх в детството си, докато израствал. „При мен проблемът не беше заради това, че съм гей. При мен проблемът бе, че съм циганин”, казва Азис. Във филма цитират мнението му, че „днес в България е по-лесно да кажеш: „Аз съм гей”, отколкото: „Аз съм ром”. „За щастие успях да променя мнението на милиони хора за гейовете. И на нито един за циганите. Расизмът в България е много разпространен. Хората се присмиват на циганите за говора им и начините, по които се забавляват”, казва Азис и подчертава, че нарочно използва думата „цигани”, защото не се плаши. Във филма се казва още, че външния вид на Азис не е само за шоу – има и политически елемент. Той променял как са възприемани куиър хората на Балканите.
„Кои са културните фигури, които се престрашават да бъдат открито куиър?
От България идва най-голямата поп звезда на Балканите. Той е своеобразен скандал, който обича да участва в играта на идентичности” – така е представен Азис във филма на немската телевизия „3 SAT”. София е представена като „бедна, но секси. Мръсна и модна, понякога наперена, друг път дребнава” Рано или късно ще се влюбите в София, казват тези, които живеят там.

И още: „Най-популярните места за селфита са НДК и катедралата „Свети Александър Невски”. Азис пък е описан като „открито гей, открито ром и най-голямата поп звезда в своята държава”. Използвани са кадри от негови клипове от ранния му творчески период, в който се изявяваше с женска визия, и днес, когато изглежда като мускулест мачо.
Снимките на филма явно са съвпаднали с телевизионния формат „Маскираният певец” по Нова тв, в който Азис бе в журито, защото се показват и такива кадри. Кралят на попфолка споделя, че когато бил на 5 години, казал на майка си: „Ще видиш, ще бъда известен. Майка ми беше бясна”. Думите му стават реалност, казват във филма и изтъкват, че комбинирайки поп и фолк, Азис вдъхновява милиони фенове. „Въпреки това външният му вид е предизвикателство към религиозните хора и традиционалистите. В миналото пее, облечен като жена, днес е чувствителен, но с мускули”, казват във филма за попфолк певеца.

Самият той обяснява, че бързо се нарадвал на нещата и по някое време му писнало да показва себе си като жена. Споменава се и участието на Азис в кампания, насърчаваща гей младежите да се разкрият, като се показват и кадри от снимачната площадка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече