Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Длъжник! Кредитори прилапали наследството на Владко Живков

0

Без огромна част от наследството си остава приживе Владо Живков, научи „Уикенд” от приближени до червената фамилия. До драматичната развръзка се стига, след като синът на Тодор Живков не успява да се разплати с кредитори, обясняват близки до починалият преди няколко седмици диктаторски син.

До промените на 10 ноември 1989 г. Владко е прочут плейбой, а купоните, организирани от него са легендарни. Парите, естествено, не са проблем. Като син на Тодор Живков той получава солидни заплати от синекурните постове, на които е назначен. Отделно както всеки представител на клана Живкови, разходите му се поемат от УБО и личния бюджет на Тато. Както си му е редът, службите потулват и десетките пиянски изцепки на Владо и приятелите му.

Нещата рязко се променят след като татко му е свален от своите другари, а България тръгва по пътя на демокрацията. Буквално за една нощ палачинката се обръща. Тодор Живков е арестуван и срещу него и фамилията му започват купища дела. Владо набързо е уволнен от всички постове и за първи път му се налага да мисли за пари. Опитите на диктаторският наследник да подхване бизнес обаче не са особено успешни. Първоначално Живков-младши пробва бизнес с видеокасети. После създава фирма за недвижими имоти, която управлява заедно със съпругата си. Начинанията така и нямат успех. В отчаян опит Владо пробва да продава на дребно и козметика, но фирмата му „Зардос” е закрита безславно през 2012 г.

Междувременно разходите за издръжка на семейството си вървят. Отделно печалните бизнес опити го оставят и с немалко дългове, обясняват запознати. За това единственият изход е разпродажба на наследството от баща му. Първи на тезгяха са извадени нивите на фамилията Живкови, край Правец. Огромна част от тях са купени от шефа на „Лукойл” Валентин Златев. Твърди се, че червеният велможа и олигарх плаща доста над пазарната цена за реституираните земи. Дори и така парите пак не са достатъчни за бохема Владо Живков. За това на ред идват апартаментите в центъра на София. Преди 1989 г. Тодор Живков успява да уреди наследниците си с огромни жилища в топ-центъра на столицата. На тихата уличка „Велико Търново”, около посолствата, червената номенклатура вдига няколко луксозни кооперации. За целта първо живеещите там хора брутално са изхвърлени от органите, а къщите им срутени. В стремежът на партията да задоволи жилищните нужди на своите шефове, жертви стават не един и два архитектурни шедьоври. В бутнатите къщи до 1944 г. живеят видни търговци, политици и военни. След като шумкарите идват на власт, част от тях са безмилостно разстреляни, а други интернирани.

Разбира се, лъвският пай в партийният ВИП-комплекс се пада на Тодор Живков и роднините му. На любимия син Владо се падат два апартамента от 100 и 213 квадрата. Всеки един от тях е свръхлуксозно мебелиран, а във втория дори има нарочно място и за прислугата, обясняват запознати.

Заради местоположението им цената на апартаментите е зашеметяваща. Към днешна дата квадратния метър стига до умопомръчителните 4000 евро. Именно това успява да спаси от фалит сина на Тато. В опит да се разплати с кредиторите си, той разпродава двата имота. Вторият и по-голям от апартаментите е изтъргуван съвсем наскоро, обясняват запознати.

Все пак за Владко остава вилата в „Бояна”. Постройката е на ул. „Секвоя”, където са резиденциите на премиера и президента. Живков успява по чудо да я опази, от напъните за конфискация веднага след 10-ти ноември, пише още „Уикенд”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече