Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Размиг Чакърян с документален филм за последното арменско село в Турция

0

Вакифали, село в Хатай – вилает в Южна Турция, има меланхоличната чест да бъде известно като „последното арменско село“ в страната.

Днес в него живеят само 100 души, но оранжевите горички и традиционните каменни къщи са богати на история. Всяко лято хиляди посетители в търсене на връзка с арменското си минало идват в малкото селце, за да посетят църквата му, да купят местен конфитюр и сапун и да слушат западноарменския диалект.

Размиг Чакърян, български журналист и историк на изкуството с арменски произход, привлича все повече туристи в селцето със своя документален филм за Музея Вакифали. Това е специално изложбено пространство, създадено от Лора Байтар, за да запечата местната арменска култура. След пет години усърдна работа от страна на Байтар първото подобно начинание в Турция отвори врати това лято.

„Посетителите просто идват за деня, правят снимка на църквата и те си тръгват. Много от тях не знаят за Музея. Исках да дам възможност на хората наистина да разберат и съхранят нашето наследство“, разказа Размиг Чакърян.

Обществото на Вакифали произхожда от арменци, които успешно се съпротивляват на атаките на османската армия. 4200 жители на района се оттеглят в близката планина Муса, издържайки 53 дни, преди да бъдат спасени и евакуирани от съюзническите военни кораби до Порт Саид в Египет. Когато приключва Първата световна война, те се връщат у дома.

Жителите на селото разказват на Размиг Чакърян различни случки от миналото, които той събира в архиви. В Музея те даряват предмети, включително дрехи, традиционни дантели, бижута и фотографии, за да създадат това, което Чакърян нарича „ориентирано към историята“ преживяване за посетителите на пространството в съществуващия културен център.

Секциите се фокусират върху религиозните традиции, културните празници като хариза, летния фестивал на гроздето, влиянието на миграцията върху арменската общност и уникалните местни архитектурни и селскостопански практики.

„Тук можете да чуете автентичния диалект на местните, нашите вярвания, как празнуваме празници, какво ядем, как успяваме в селското стопанство и архитектура, брачни традиции, музика, снимки, човешки и миграционни истории“, каза Размиг Чакърян.

„Когато хората дойдат сега, те няма да останат само с една снимка. Спомените им ще бъдат запълнени по същия начин, както нашите. “

Размиг Чакърян завършва „Журналистика“ във Великотърновския университет. Запознава се със съпругата си преди 10 години по време на екскурзия до последното арменско село в Турция. Оттогава двамата живеят в селцето и са част от църковната фондация, която поддържа сградите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече