Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

О, Боже! В Лондон откриха музей на вагината

0

В центъра на лондонския квартал Камдън табела „Музей на вагината“ над вратата на бивш обор привлича любопитните погледи на минувачите. Музеят е сгушен между магазини за винтидж облекла и сувенири.

„Установих, че има музей на пениса, но не и на вагината – заяви Флорънс Шехтър. – Затова го създадох.“ Тя вече е организирала две временни изложби, посветени на същата тема, през предишните две години.


Новият малък музей е основан от нея по-скоро с нравоучителна цел. Първата временна изложба в музея е посветена на митове за вагината. За Шехтър предизвикателството не е свързано единствено с подобряване на представата, която жената има себе си, но и с общественото здравеопазване.


„Някои жени се срамуват да се консултират с лекари, когато почувстват симптоми, и умират, защото рак на шийката на матката не е бил диагностициран в ранен стадий“, отбеляза тя.


Миналата година изследване на британска асоциация, специализирала се в предотвратяване на въпросното заболяване, показа, че една четвърт от жените избягват да си направят цитонамазки, като дискомфортът разубеждавал между една трета и половината от тях. Допитване на YouGov през март пък разкри, че жените не познават добре анатомичните си особености, като почти половината от участничките не знаят, че не е нужно да мият вагината си. Въпросник приканва посетителите да тестват познанията си.

Част от изложбата е посветена на хигиената. Представени са продавани в търговската мрежа продукти, на които се приписват хиляди добродетели, като „сапуни на девственността“ и кремове за стягане на вагината. „Тези продукти внушават на жените, че не са положили грижи за вагината си“, отбеляза кураторката на изложбата Сара Крийд.


Изложени са също гащички, по които има петна от вагинални секрети. „Поставихме това бельо в рамка, за да покажем на жените, че няма проблем“, поясни шеговито Крийд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече